Moja druga pasja obok mydlarstwa jest niewatpliwie gotowanie:-)
Dlatego tez moje szczescie nie mialo granic, gdy mialam przyjemnosc gotowac wspolnie z pewna wloszka kolacje dla grona wyglodnialych ludkow:D Stalam sie prawa reka pewniej bardzo energicznej wloskiej gospodyni i przezylam cudowny wieczor, bardzo pracowity przyznam, ale bez pracy nie ma kolaczy:-)
Dziele sie z Wami tym razem fotorelacja z wieczoru wspolnego gotowania w Toscanii. To beda takie szybkie migawki wykonane pogladowo, powinny oddac klimat tego wspanialego wieczoru, gdzie krok po kroku wdrazalam sie w tajniki toskanskiej kuchni, po czym spozywalam znakomita wieczerze w swietnym towarzystwie pewnego poznego, bardzo cieplego wieczoru przy dluuuugim stole:-) Oczywiscie nie zabraklo kilku karafek wina z winnicy wlascicieli. Jakosc fotek nie jest najlepsza, staram sie pstrykac szybciutko na chwile odkladajac noz z reki, a pracy bylo sporo!
Na poczatek przygotowujemy skladniki, zeby miec wszystko pod reka.
Niestety to zdjecie nie chce sie inaczej wkleic:-/ Takze zostawiam tak jak jest.
Na pierwszym planie typowy toskanski chleb, ktory jest tradycyjnie pieczony bez soli. Ciezko sie przyzwyczaic, gdy je sie ten chleb na sniadanie "po naszemu", czyli z jakims tradycyjnym obkladem. Natomiast jako baza do toskanskich kanapeczek, gdzie chleb podpieka sie w piekarniku i naklada na kromeczki przerozne pasty smakuje juz przewybornie.
Przygotowujemy deser z jezynami, ktory bedzie zapiekany w piekarniku w kapieli wodnej
To bedzie rodzaj budyniu z serkiem ricotta
mniaaammm:,-))
Oberzyny rowniez obowiazkowo do piekarnika
Krolik z warzywami
Deserki i oberzyny pieka sie w tym samym czasie
Oproszonego krolika w mace podsmazamy wraz z warzywami na patelni
Przygotowujemy sos pomidorowy do krolika
Kromeczki chleba podsmazamy na oliwie, to jest nasza baza to tradycyjnej toskanskiej salatki chlebowej z pomidorami /Panzanella/ Jest oblednie pyszna! Salatke robily tradycyjnie gospodynie z chleba, ktory zostal z calego tygodnia i byl zeschniety.
Krolik laduje w brytfance i bedzie dochodzil w piekarniku
Nasze deserki sa juz upieczone
Panzanella gotowa
Krolika przykrywamy gestym sosem ze swiezych pomidorow i posypujemy czarnymi oliwkami
Nie moze zabraknac swiezego rozmarynu oczywiscie:-)
Czerwona cebulka jako skladnik pasty do chlebka toskanskiego
Pasta bedzie z watrobki
Taki piekarnik: moje marzenie, ktore na pewno kiedys sobie spelnie:D
Przygotowujemy risotto z duza iloscia parmezanu
Crostini z toskanskim smalcem i czerwona cebulka
A tutaj jeszcze jezyny: miksujemy i robimy z nich gesty sos do deseru
Trio z Crostini, tutaj jeszcze z pasta watrobkowa
Gotowe risotto na talerzu!
Jedzenie weszlo na stol:-)
Kolacja podawana prosto z brytfanki, prosto, nieskomplikowanie, typowo po toskansku
Deserki gotowe do podania
Ten jest moj! Nikomu nie oddam:-) Az przeswietlilam zdjecie z wrazenia:D
Mysle, ze po obejrzeniu tych fotek kazdy zrobil sie glodny, wiec juz Was wiecej nie mecze i zycze milego dnia. Tym razem kulinarnie z mojej strony, ale jak wiadomo: nie samym mydlem czlowiek zyje:-)
Pozdrawiam serdecznie i zycze slonecznej niedzieli. U mnie wyszlo wlasnie slonko i jade tankowac poki jest;-)*